Tobelia – Festivalul NETA 2015

In cea de-a patra zi a Festivalului International de Teatru NETA 2015 au avut loc doua spectacole. Primul a fost Tobelia, o coproductie Bulgaria – Teatrul din Vratsa, Slovenia – Festivalul Ex Ponto (Societatea Culturala B-51) si Macedonia – Teatrul din Bitola. Cel de-al doilea spectacol a fost Confuzii, dupa Robert Musil, coproductie Festivalul Eurokaz si Academia de Arta Dramatica, Zagreb, Croatia.

Cred ca am avut eu asteptari mult prea mari legate de spectacolul “Confuzii”, insa sunt convinsa ca nu era un spectacol pentru publicul Teatrului National Bucuresti. Daca l-as fi vazut in cadrul unui festival de teatru independent, intr-o atmosfera neconventionala, la o terasa, intr-un pub… probabil il priveam altfel. Cand am citit synopsis-ul, gandul mi-a fugit la “Indoiala“, un spectacol tare drag mie, pe care imi doresc sa-l revad si pentru asta am sa merg intr-o seara pana la Braila. Dar nu stiu de ce am facut eu o asemenea conexiune. Confuzii, dupa Robert Musil nu se poate compara cu Indoiala, dupa John Patrick Shanley.

Confuzii a fost spectaculos: lumini, imagini, muzica (Simfonia a II-a de Peteris Vasks si scena finala a operei Siegfried de Wagner), dar nu a reusit sa ma captiveze, ba din contra m-a dezorientat, m-a introdus intr-o lume ciudata, inconfortabila.

Tobelia mi-a placut mult. Chiar daca supratitrarea s-a jucat putin cu noi spectatorii si au fost cateva momente in care am incercat sa urmaresc si sa inteleg firul povestii prin gesturile actorilor. Poate a fost mai bine asa, caci nu am inteles fix discutia dintre nora si soacra (si era o discutie tare aprinsa), caci cine stie ce idei imi mai treceau prin cap.

Trei femei – mama, sora si sotie – locuiesc in aceeasi casa si iubesc acelasi barbat.

Mama, Vida – actrita Joana Popovska

Sora, Ana – actrita Rositza Ognjanova

Sotia, Bojana – actrita Kamelia Lishkovska

Tobelia,

de Ljubomir Durkovic

 

 

Tobelia este un vechi obicei muntenegreano-albanez. Fete din familii de sex masculin isi asuma rolul de fiu, de urmas de sex masculin si de cap al familiei. Mitul Tobelia exista inca. Spectacolul este dedicat lui Bertolt Brecht si lui Dimitar Gochev. – afirma regizorul Nick Upper (Niko Gorsic).

Femeile iubesc prea mult, iar lipsa barbatului iubit le provoaca o durere inimaginabila. Spectacolul impleteste delicat muzica rock cu sentimentele de durere ale celor trei femei dupa moartea singurului barbat din familie. Este un spectacol complex, un spectacol despre traditii si radacini, despre feminitate si responsabilitate si ma bucur ca am avut ocazia sa-l vad in Romania la Festivalul NETA 2015.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *