Butoiul cu pulbere

Butoiul cu pulbere

de Dejan Dukovski

Regia: Felix Alexa

Scenografia: Andrada Chiriac

Distributia: Razvan Vasilescu, Mihai Calin, Marius Manole, Marius Bodochi, Andrei Finti, Istvan Teglas, Marcelo S. Cobzariu, Crina Semciuc, Florentina Tilea, Victoria Dicu, Alexandra Poiana.

Spectacol in cadrul Festivalului International de Teatru NETA 2015. 

Butoiul cu pulbere este o comedie neagra despre oameni si intamplari din Balcani, o comedie reusita, cu un impact puternic asupra publicului tocmai pentru ca este atat de actuala pentru Romania zilelor noastre, care sta parca pe un butoi cu pulbere. In jurul nostru vedem si auzim numai violenta, durere, necaz, drama. Ne-am obisnuit, toate acestea fac parte din viata noastra de zi cu zi. Suntem captivi aici si oricat ne-am dori, nu avem nicio putere sa schimbam ceva in bine in aceasta lume in care traim. In plus, ne este teama de orice schimbare.

Spectacolul prezinte cateva povesti scurte din Balcani, povesti care au legatura una cu alta si care se intampla in spatii diferite: la carciuma, in tren, in autobuz, in puscarie, pe o banca…Decorul este impresionant, ritmul este alert, actorii sunt la inaltime, iar povestea provoaca la refectie asupra lumii in care traim si la schimbare. Scena din autobuz mi-a dat fiori, m-am aflat si eu candva in acea ipostaza, asteptand sa plece ultimul autobuz in noapte tarziu si incercand sa evit dubiosii din jurul meu…Marius Manole este senzational. De asemenea, Razvan Vasilescu si Mihai Calin m-au impresionat mult, sunt foarte convingatori in rolurile lor.

Butoiul cu pulbere este un spectacol despre dezumanizare, despre frustrari si violenta, temeri, brutalitate si crima. Parca totul este gata pregatit pentru inceperea unui nou razboi in Balcani, este nevoie doar de o scanteie si butoiul cu pulbere explodeaza.

“Spectacolul Butoiul cu pulbere ne confrunta cu o lume violenta, o lume a invinsilor ce, o clipa, gratie unui cutit, se cred invingatori. Nu un teatru ce reflecta lumea, ci un teatru ce-i anunta crizele – de la Henrik Ibsen la Arthur Miller, aceasta a fost reusita pieselor cult ale scenei moderne. Si Butoiul cu pulbere face parte din ele.” (George Banu, Adevarul)

 

Despre Butoiul cu pulbere a mai scris bloggerul Emil Calinescu.

Mai multe cronici puteti gasi pe site-ul TNB.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *