De pe Valea Motrului

In primavara va povesteam despre lansarea colectiei Istorie cu blazon, Editura Corint. 

Istorie cu blazon este o colectie deosebita care va reinvia o epoca si o categorie sociala, o lume disparuta, o lume autentica care a stralucit prin stil si eleganta, prin inteligenta si accent pe valoare. Romania moderna a evoluat datorita acestui motor spiritual.

Recent am citit o carticica faina din aceasta colectie. Este vorba despre:


De pe Valea Motrului.

Povesti cu boieri, panduri si mirese codane

de Sarmiza Cretzianu

Editura Corint – Colectia Istorie cu blazon

 

Fiecare din noi avem obligatia morala de a nu uita cine am fost si de unde am pornit, afirma Alin Saidac in prefata acestei culegeri de povesti de pe Valea Motrului. Alin Saidac mai afirma despre Sarmiza Cretzianu ca a inteles pericolul disparitiei acestei mici elite nobiliare locale si a cautat sa salveze, in aceasta carte-document, o parte din vechiul suflet oltenesc.

Povestioarele din acest volum sunt scurte si usor de citit, sunt placute si captivante. Sunt povestile oamenilor de pe Valea Motrului din anii de glorie ai lui Tudor Vladimirescu, si nu numai.

Mi-am amintit cu multa nostalgie de orele de istorie din scoala si de schitele pe care le faceam pentru a invata mai usor. Cam asa:

Tudor Vladimirescu (1780-1821)

– participa la razboiul ruso-turc (1806-1812);

– comandant de panduri;

– miscarea condusa de T.V.: ianuarie-mai 1821;

– ucis la 21 mai la Targoviste.

 

De pe Valea Motrului este o carticica care te cucereste de la prima povestioara. Totul este scris atat de viu, de parca nu au trecut 200 de ani de atunci. Povestioare despre neamul Glogovenilor, despre Draghicean Hargota – pitarul din Baia si a sa pitareasa, coana Lucsita, despre nunti, calatorii, razbunari si blesteme. Blestemul de la Samarinesti mi-a placut cel mai mult dintre toate povestioarele, desi este o istorioara trista. Mi-au mai placut mult Salul cucoanei Marghioala si Calatoria la beci a Miculescului. Si mi-au placut imaginile, pentru ca nu puteau sa lipseaca tocmai acestea, nu-i asa?

 

O poveste, o lectie de istorie, o lectie de viata de pe Valea Motrului. Profesor in aceasta calatorie in trecut mi-a fost Sarmiza Cretzianu. Cu toate ca imi plac cifrele, nu mi-a placut niciodata sa invat anii la istorie. Insa, povestioarele istorice m-au fascinat dintotdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *