Mata Hari

O noua premiera la Teatrul Mic

Mata Hari – Dincolo de legenda

de Philippe Collas si Eric Villedary

Regia: Liana Ceterchi

Scenografia: Maria Miu

Distributia: Dana Dembinski Medeleanu (Mata Hari), Sorin Medeleni (Capitanul Bouchardon), Oana Albu, Doina Bute, Floarea Stanoi, Niki Ieremciuc s.a.

Dupa ce fiul ei moare, iar sotul ei divorteaza luand fetita lor cu el, Margaretha Geertruida Zelle simte nevoia sa se reinventeze. Astfel, ea devine Mata Hari. Ii plac barbatii in uniforma si pentru ca este lipsita de orice sprijin material accepta sa fie amanta unor barbati influenti, cu uniforma evident.

Cum razboiul mergea prost pentru francezi, Mata Hari a fost acuzata ca transmite secrete dusmanului. Intre 13 februarie si 24 iulie 1917 Mata Hari a fost prizoniera in inchisoarea Saint Lazare. Sora Leonide si Sora Marie aveau grija de aceasta. Sistemul si inchisoarea au distrus-o, i-au spulberat puterile, i-au naruit visurile, au imbolnavit-o efectiv.

In 15 octombrie 1917 ea a fost condamnata si executata de un pluton de executie francez. Mata Hari a murit cu demnitate, sustinandu-si inca o data nevinovatia, cu foarte mult curaj.

Toata actiunea spectacolului se petrece in plin razboi, in inchisoarea Saint Lazare. Totul incepe cu arestarea celebrei Mata Hari sub acuzatia de spionaj in serviciul Germaniei. Apoi suntem plimbati intre celula detinutei si biroul in care capitanul Bouchardon o interogheaza pe aceasta. Foarte ingenios decorul mobil, ajuta extrem de mult spectacolul.

Tu cum ti-o imaginezi pe Mata Hari? Eu imi imaginam ca Mata Hari este o femeie delicata, fasneata, rebela, de o inteligenta sclipitoare, care stie sa se joace cu cuvintele si sa cucereasca prin naturaletea ei. O femeie care stie sa obtina ceea ce isi doreste, indiferent prin ce mijloc.

Nu este ceea ce am vazut in Mata Hari, femeia de pe scena. Dar este autentic. Este ceea ce vrea sa arate acest spectacol, si anume: realitatea. Povestea unei femei dincolo de legenda creata in jurul acesteia. Iar videoproiectiile, soldatii, decorul ingenios si jocul de lumini intaresc ideea de autenticitate a acestui spectacol.

Mata Hari a fost oare o victima a istoriei, a politicii? Se pare ca misterul din spatele acestei femei a fost elucidat: astazi descoperim nevinovatia ei. Totusi, mie spectacolul nu-mi demonstreaza nevinovatia acesteia. Doar prezinta faptele exact asa cum s-au intamplat. Este un spectacol simplu, bine interpretat, insa trebuie sa cunosti legenda Mata Hari pentru a intelege anumite scene.

Mata Hari – Dincolo de legenda este un spectacol interesant despre femeia care a fascinat intreaga Europa. Un spectacol dramatic si emotionant.

Philippe Collas, stranepotul capitanului Pierre Bouchardon, cel care a condus ancheta in 1917, a hotarat sa scrie aceasta piesa impreuna cu Eric Villedary ca un gest de „reabilitare metaforica”.

Pregatiti-va sa faceti cunostinta cu o femeie extraordinara. O femeie care va va uimi inca o data, o femeie indepartata si atat de apropiata, incat veti intelege de ce continua si acum sa contrarieze si sa pasioneze. (Philippe Collas)

Comments

  1. Pingback: Filme cu Marlene Dietrich la TVR 2 - Fa-te auzit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *