La multi ani, Constantin Cotimanis!

Pe 18 februarie este ziua unui foarte indragit actor: Constantin Cotimanis.

La multi ani, Constantin Cotimanis!!

Cotimanis este unul din actorii mei favoriti. Cu el a inceput dragostea mea pentru teatru. In special, dragostea pentru Teatrul Nottara. In o mie nouasute toamna, intr-o seara racoroasa, mama m-a dus la un spectacol de teatru. Avarul, de Moliere, cu Constantin Cotimanis in rolul lui Harpagon. Coplesitor, emotionant si extrem de comic, Cotimanis (avarul)  m-a determinat sa revin cu drag la Teatru Nottara, chiar in aceeasi saptamana la alte trei spectacole. Iubesc teatrul pentru ca aceasta inseamna viata, ador spectacolele care au o poveste si din care avem ce invata si apreciez actorii care intra in pielea personajului si transmit emotii puternice si frumoase.

Constantin Cotimanis a absolvit, in anul 1986, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, la clasa profesorului Mihai Malaimare, cu rolul Thraso din spectacolul „Eunucul” de Terentiu.

La Teatrul Nottara, a colaborat cu regizori de marca precum: Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Mircea Cornisteanu, Dominic Dembinski, Horatiu Malaele, Petre Bokor, Tino Geirun, iar publicul bucurestean l-a putut vedea in numeroase spectacole.

Inalt, robust, cu o voce inconfundabila, clara si… telegenica, exploatata din plin de un cunoscut post comercial de televiziune privata, Constantin Cotimanis isi are publicul sau de teatru, fidel si entuziast. Un public care il admira pentru jocul sau, pentru rolurile elaborate cu profesionalism, gandite pana la cel mai mic detaliu si aduse in fata publicului cu mult talent. Este un actor care, in ciuda fizicului sau de luptator de K1, inspira generozitate, o caldura umana pe care reuseste sa o transmita si personajelor sale.

Din bogata sa fisa de creatie, reamintim roluri care au ramas in memoria publicului si a criticii de specialitate: Petruchio din Imblanzirea scorpiei de William Shakespeare, Sarpe din Asta-i ciudat de Miron Radu Paraschivescu, Batranul din Matca de Marin Sorescu, Rosenkrantz din Rosenkrantz si Guildenstern sunt morti de Tom Stoppard, Comisarul din Transfer de personalitate de Dumitru Solomon, Doctorul Finache din Puricele de Georges Feydeau, Aston din Ingrijitorul de Harold Pinter, Osip din Revizorul de N.V. Gogol, Harpagon din Avarul de J.B.P. Molière, Vladimir din Asteptandu-l pe Godot de Samuel Beckett, Nae Ipingescu din O noapte furtunoasa de I.L.Caragiale. Dintre succesele notabile mai mentionam rolurile realizate in Chinezii de Michael Frayn; D’ale…, dupa I.L. Caragiale; Operele complete ale lui WLM SXPR de J. Borgenson, A. Long, D. Singer, in care facea un adevarat tur de forta, alaturi de Mircea Diaconu si Emil Hossu, jucandu-le, cu un haz nebun pe… Julieta, Cleopatra sau Ofelia, in travesti, desigur; Primarul / Erlanger din Castelul dupa Franz Kafka; Alb-Imparat / Mos Toader din Insir’te, margarite!… de Victor Eftimiu; Miles Gloriosus din Miresele capitanului de Burt Shevelove si Larry Gelbart; Kutuzov din Razboi si pace, dupa N.V. Tolstoi; Marchizul Nicola Respi din Nu se stie cum de Luigi Pirandello.

In cinematografie a debutat in 1971, cu filmul Iacob. A jucat in productii romanesti si straine, dintre care amintim: Printul negru, regia: Cornel Todea si Doina Teodoru (1988), Hotel de lux, regia: Dan Pita (1992), Oglinda, regia: Sergiu Nicolaescu (1993), Asfalt Tango (1996), pentru care a obtinut Premiul UCIN pentru interpretare in rol secundar masculin, Epicenter (2000), Amen (2002), regizat de Costa Gavras, pentru care a obtinut Marele premiu al orasului Viena.

La Teatrul „Nottara”, in stagiunea 2014 – 2015, este Barney Daycash, in „Ultimul Don Juan”, comedie de Neil Simon, in regia lui Petre Bokor si Cavalerul di Ripafratta, in „Hangita” lui Carlo Goldoni, intr-un spectacol semnat de Tino Geirun.

Cu prilejul zilei de nastere, colegii si prietenii din Teatrul Nottara ii doresc multa sanatate, tinerete vesnica si implinirea ambitioaselor sale proiectele culturale!

La multi ani, Constantin Cotimanis!!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *