20 de ani in Siberia

20 de ani in Siberia este un spectacol grandios, emotionant, o poveste despre putere, vointa, credinta in Dumnezeu si mai presus de toate o poveste despre libertate. Sa stii ca esti liber sa spui ce gandesti, sa faci ce iti doresti, sa poti merge la biserica daca vrei, sa muncesti ce iti place, sa nu iti fie teama de nimeni si de nimic, sa fii stapanul vietii tale este un sentiment nepretuit.

 

Teatrul National Bucuresti

20 de ani in Siberia

Dupa cartea “20 de ani in Siberia. Amintiri din viata” de Anita Nandris-Cudla

Regia: Sorin Misiriantu

Distributia: Amalia Ciolan

Premiera: 7 februarie 2015

 

Monologul Amaliei Ciolan rascoleste profund, emana forta interioara, emotie, tristete.

Povestea Anitei tulbura si emotioneaza. Traim amintiri din viata Anitei in imagini si cuvinte simple, dar atat de puternice. Credinta Anitei in Dumnezeu este netarmuita. Asa a rezistat 20 de ani in lagar: rugandu-se Celui de Sus sa-i dea putere sa mearga mai departe, sa-i dea sanatate, sa o apare si ocroteasca. Este prima oara cand aud pe o scena rugaciunea “Tatal nostru” precum si un fragment din Psalmul 50. Exact atat cat trebuie ca sa intelegi ca fara credinta in Dumnezeu nu poti lupta, nu poti rezista si nu vei putea castiga vreodata. Oriunde te-ai afla, El este cu tine si te ocroteste. Este suficient sa crezi si sa te rogi.

Este impresionant faptul ca timp de 20 ani Anita nu a mai intrat intr-o biserica. Cu toate astea, ea nu l-a uitat pe Dumnezeu. Este impresionant cum oamenii trec prin atatea intr-o viata, fara ca sa isi dea seama. Cum gasesc in ei resurse pentru a rezista, pentru a merge mai departe, pentru a invinge.

20 de ani in Siberia este un spectacol despre forta umana, despre credinta si dragoste, despre istoria neamului nostru. Un spectacol care se traieste cu foarte multa emotie si speranta. Un spectacol care merita vazut.

 

Amalia Ciolan este actrita Teatrului National Bucuresti din 1994. Este talentata, traieste povestea, intra in pielea personajului si transmite emotii puternice. O mai putem vedea jucand in “A patra sora” de Janusz Glowacki, “Trei surori” de A.P. Cehov, „Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal” de Matei Visniec,  “Amantii insangerati” de Chikamatsu Monzaemon, “Povestiri din zona interzisa”  dupa Svetlana Alexievici,  “Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, si “Macbeth” de William Shakespeare.

 

Anita Nandris Cudla (1904-1984) s-a nascut intr-o familie modesta din Bucovina. In iunie 1941 intreaga familie a Anitei a fost deportata in Siberia.

20 de ani mai tarziu, din nou acasa alaturi de cei trei baieti ai ei, Anita isi scrie povestea. “Dupa o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastra ca neam ar trebui sa dispara.” sustine Monica Lovinescu, publicist.

Dupa un asemenea spectacol te vei opri un pic din drumul tau si te gandi la viata ta, la ceea ce iti doresti tu sa faci cu adevarat, la ceea ce iubesti.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *