Lunetistul american

American sniper (Lunetistul American)
Regia: Clint Eastwood
Distributia: Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman, Luke Grimes, Navid Negahban, Keir O’Donnell

Distribuit de Freeman Entertainment.

Chris Kyle este membru al fortelor speciale SEAL. Misiunea lui este sa-si protejeze camarazii pe campul de lupta. Are de luat decizii importante si grele intr-un timp foarte scurt. Cand vietile altora depind de acuratetea glontului sau, nu este loc pentru greseli. Presiunea asupra lui este foarte mare, iar traumele sunt extrem de adanci si nu ii vor da pace niciodata.

Chris isi iubeste tara si lupta cu tarie pentru a o apara. Camarazii sai l-au supranumit “Legenda”. Se simteau in siguranta ori de cate ori stiau ca el este acolo si ii protejeaza doar privind prin luneta.

Bradley Cooper reuseste sa impresioneze in rolul lunetistului american. Nu degeaba a fost nominalizat la Oscar pentru “Cel mai bun actor intr-un rol principal”. Este un omagiu adus lui Chris Kyle, familiei lui si tuturor barbatilor si femeilor din fortele armate care isi sacrifica vietile pentru tara si familia lor. Este o onoare pentru mine sa-l interpretez pe Chris, afirma actorul.

Regia, jocul actorilor, imaginea, adaptarea, povestea sunt impresionante. Intregul film este foarte realist creat: tensiunea din timpul misiunilor, echipamentele militare mai performante cu fiecare misiune.

American sniper este un film despre viata si moarte, despre curaj si frica, despre libertate si datorie. O poveste emotionanta si cutremuratoare despre destin. Chiar daca il urmarim pe Chris pe parcursul a patru misiuni grele in Iraq, “Lunetistul american” nu este un film violent despre razboi.  Este mai mult un film despre starile sufletesti prin care trec eroii, atat pe campul de lupta, cat si acasa in familie. Echilibrul intre datoria fata de tara si datoria fata de familie este cea mai grea misiune a unui militar. Oricat de bine esti antrenat, oricat de puternic ai fi, razboiul lasa in urma rani invizibile in sufletul si mintea celor care l-au trait, dar si al celor care i-au asteptat acasa pe cei dragi plecati in misiune.

“Trebuie sa-ti spun ca nu de oamenii pe care i-ai salvat iti amintesti, ci de cei pe care nu ai putut sa-i salvezi… Acele chipuri si situatii iti raman in minte pentru totdeauna.”, afirma Chris Kyle in autobiografia sa.

 

Filmul are la baza autobiografia lui Chris Kyle, intitulata chiar “American sniper”. Christopher Scott Kyle este considerat cel mai bun lunetist din istoria militara a Statelor Unite ale Americii. A avut 160 de tinte ucise confirmate de Pentagon, in cele patru misiuni in Iraq si a primit doua medalii Silver Star si cinci medalii Bronze Star. Avea 38 de ani cand a fost ucis intr-un schimb de focuri dintr-un poligon de tragere.

Chris Kyle (08.04.1974 – 02.02.2013)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *