Tartuffe sau Impostorul

Tartuffe sau Impostorul

de Moliere

Versiunea scenica: Victor Ioan Frunza

un spectacol al Teatrului Metropolis la FESTin pe Bulevard, Festivalul International de Teatru, initiat de Teatrul Nottara.

Distributia:

Doamna Pernelle, mama lui Orgon – Adela Marculescu

Orgon, sotul lui Elmire – Sorin Miron

Elmire, sotia lui Orgon – Nicoleta Hancu

Damis, fiul lui Orgon – Adrian Nicolae

Marianne, fiica lui Orgon – Irina Bucescu

Valère, iubitul lui Marianne – Andrei Hutuleac

Tartuffe, bigot ipocrit – George Costin

Laurent, valetul lui Tartuffe – Madalin Bradea

Flipote, fata in casa – Elena Ghimpeteanu

 

Orgon este un individ orbit de Tartuffe, un asa-zis reprezentant al Divinitatii. Tartuffe il manipuleaza dupa bunul lui plac, iar Oregon il asculta si se supune in toate.

Membrii familiei lui Orgon nu se lasa pacaliti de impostor, insa degeaba incearca sa-i arate acestuia adevarata fata a lui Tartuffe. Barbatul nu vrea sa-i creada si pace. Ba chiar, pentru a-i demonstra lui Tartuffe tot respectul si aprecierea sa, Orgon ii promite mana fiicei lui, Marianne. Totodata, Orgon trece toata averea pe numele lui Tartuffe.

Marianne si Valere sunt distrusi de durere. Urmau sa se casatoreasca, dar acum Marianne trebuie sa-si asculte tatal.

Pentru ca vrea sa o vada pe Marianne fericita, Elmire, mama fetei, ii cere lui Orgon timp sa-i demonstreze cine-i adevaratul Tartuffe. Femeia stabileste o intalnire cu impostorul si il obliga pe sotul ei sa urmareasca discret toata aceasta intalnire si atunci cand considera el ca este necesar sa intervina, sa intervina.

Cum Tartuffe este aproape gata sa o violeze pe Elmire, Orgon iese din ascunzatoare si il da afara din casa pe Tartuffe. A uitat insa ceva: casa este acum a lui Tartuffe. Pam-pam.

 

Mi-au placut mult Sorin Miron, George Costin si Nicoleta Hancu. Sorin Miron reuseste sa redea perfect naivitatea si credulitatea omului. George Costin straluceste in rolul impostorului fara pereche, iar Nicoleta Hancu este senzuala, sensibila, dar in acelasi timp este femeia puternica, capabila sa mute muntii pentru cei dragi.

Moliere vede realitatea umana si ridiculizeaza in opera sa moravurile societatii aristocratice de atunci, dar atat de prezente si in societatea noastra de astazi, intr-o forma sau alta. 

Tartuffe sau Impostorul este o frumoasa comedie in versuri. Un spectacol despre bine si rau, un spectacol amuzant si totodata tulburator caruia ii sta tare bine pe scena Teatrului Nottara.

 

Comments

  1. Pingback: Cele mai iubite spectacole de comedie din tara se joaca la Brasov, la "Saptamana Comediei" – Raluca Uluiteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *