Cadoul

Cadoul

de Cecilia Ahern

Editura ALL

 

Timpul e mai scump decat aurul, mai pretios ca diamantele, mai valoros ca petrolul sau orice alta comoara. Timpul e cel care ne lipseste, timpul provoaca razboiul din inimile noastre, deci trebuie sa-l cheltuim cu intelepciune. Timpul nu poate fi ambalat cu fundita si lasat sub brad in noaptea de Craciun.

Timpul nu poate fi daruit. Dar te poti bucura de el alaturi de ceilalti.

Cadoul Ceciliei Ahern este o lectie de viata pentru fiecare din noi.
“Lectia unui om este povestea altuia.”

Cadoul este o poveste despre oameni, secrete si timp. Oameni, care asemeni cadourilor impachetate, ascund secrete; oameni care se invelesc cu multe straturi, pana sa apara in fata celor carora le sunt destinati, care le dau la o parte pentru a putea privi in adancul sufletului lor. Uneori trebuie sa te daruiesti cuiva pentru a vedea cine esti. Uneori trebuie sa dezvelesti anumite lucruri pentru a ajunge la miez.
“Adevarul si timpul merg intotdeauna mana in mana.”

Cadoul spune povestea lui Lou, un om aflat in continua miscare, un om care descopera ceea ce conteaza cu adevarat “la momentul potrivit”. Dupa parerea mea insa, “momentul potrivit” este exact momentul nepotrivit. El nu are o a doua sansa, efectiv. I se ofera oportunitatea de a repara ceea ce a distrus in timp…fara a i se oferi sansa de a se bucura mai departe de schimbarea produsa. Momentul potrivit a venit…prea tarziu.

Lou Suffern era epuizat. Petrecuse ani de zile facand slalom printre minute, ore si zile, printre clipe, incat uitase sa mai observe viata. Uitase sa-si aprecieze familia, parintii, fratele si sora, sotia Ruth, copiii: Judy, fetita de 5 ani si Pud, baietelul de 1 an. Uitase ce avea el mai important in viata: viata.
Intr-o dimineata, ofera o cafea unui om fara adapost. Gabe, omul fara adapost, are ceva ce il intriga si il sensibilizeaza totodata. O scurta discutie cu acesta si…intreaga sa viata se schimba usor usor.
Il angajeaza curier, iar Gabe incepe sa se amestece in viata sa. Acesta reuseste sa faca ceea ce nu reusea sub nici o forma Lou: sa fie in doua locuri odata.

Viata lui Lou inseamna decizii: o video conferinta seara tarziu, in Ajunul Craciunului, pentru a avansa in cariera sautimp cu familia si cei dragi.
Rateaza serbarea de Craciun a fiicei sale, distruge petrecerea de 70 ani a tatalui sau…si totul pentru un job….

Intr-o zi…un accident stupid si…Lou realizeaza ceea ce este mai important pentru el. Dar prea tarziu…nu poti da timpul inapoi, nu poti recupera ceea ce odata ai pierdut.

Lectia primita cadou de la Cecilia Ahern: Sa-i pretuiesti pe cei dragi. Sa fii recunoscator oamenilor deosebiti din viata ta. Sa te concentrezi pe lucrurile care sunt importante.
– cadoul timpului –

*

“Nimeni n-ar trebui sa ia pe cineva in serios; nu poti controla nimic, decat ce este in interiorul tau. ”

“Drumurile sunt mai netede cand oamenii nu se mai uita la ce fac ceilalti si se concentreaza in schimb asupra lor insisi. ”

” Un barbat nu ar trebui niciodata sa-si neglijeze familia pentru afaceri. ” – Walt Disney

Erau amandoi studenti…” Ori de cate ori el pica un examen si era silit sa-l dea din nou ea era acolo, scriind eseuri pe care el doar le invata. Isi petrecuse verile transformand zilele in jocuri de-a cine stie castiga, cu premii, intrebari la foc automat si pedepse. Se imbraca in ce avea ea mai frumos, purtandu-se ca o gazda a emisiunii, … Facea placute de scor, scria intrebari, punea muzica ciudata si aplauze false in fiecare runda de intrebari. ..
El nu stia raspunsul, dar ea facea in asa fel incat sa il stie. Il inghesuia cu intrebarile pana ce patrundea intr-o zona a creierului despre care habar n-avea ca exista si gasea raspunsul pe care habar n-avea ca il stia. Pana si inainte sa faca dragoste se oprea, se tragea deoparte de langa el.
– Raspunde-mi la asta.
Daca nu o stia, trebuia sa faca astfel incat sa o stie. “

Comments

  1. Pingback: Strada Fictiunii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *