Sanctus

Sanctus,

de Simon Toyne

Editura ALL

Sanctus este primul volum din trilogia “Sancti”.

Actiunea romanului se petrece in sudul Turciei, in localitatea Ruina. Un munte salbatic adaposteste cel mai vechi lacas de cult al omenirii – Citadela. Calugarii de aici fac parte din secta Sanctus, secta care practica ritualuri de o violenta socanta, si care apara Sacramentul.

 

“Fratele Samuel dovedise in timpul ceremoniei ca nu se ridica la inaltimea acestei cunoasteri. Nu era prima oara cand un calugar se arata, la momentul revelatiei, mai prejos de aceasta. Secretul pe care erau nevoiti sa-l pastreze era de temut, primejdios…Din pacate, un calugar care se afla in posesia cunoasterii, dar nu putea sa-i duca povara, era aproape la fel de periculos ca taina in sine. In astfel de cazuri era mai bine, poate chiar mai uman, ca suferinta sa-i fie curmata cat mai repede cu putinta.”

 

Dupa ceremonie, Samuel a iesit pe fereastra, in noapte, a urcat pe munte si a asteptat….Dimineata, turistii au aparat si admirand Citadela au vazut pe munte un om cu bratele deschise.

“Semnul pe care-l alcatuieste e Tau – simbol al soarelui si al celui mai vechi Zeu.”

 

Atunci Samuel se arunca de pe munte, in asa fel incat sa cada dincolo de rau, adica in jurisdictia orasului, nu a Citadelei.

Ancheta incepe…

 

Liz, sora lui Samuel vine in Ruina, pentru a-si vedea fratele care a disparut cu 8 ani in urma si pe care il credea mort inca de atunci.

 

“Crucea se va prabusi

Crucea se va inalta”, spune Sacramentul.

Semnul Tau, simbolul in forma de T, era simbolul Sacramentului.

Iar calugarilor Sancti le este teama ca profetia sa se adeverasca…astfel, fura cadavrul lui Samuel de la morga… si incearca sa scape de Liz, crezand ca are ceva informatii de la fratele sau.

Calugarii credeau ca ramasitele lui Samuel se vor inalta si profetia se va indeplini.

 

Nu stiau insa un amanunt foarte important….Liz si Samuel erau frati gemeni, identici. Nascuti intr-un singur corp, supusi unei interventii chirurgicale cateva zile mai tarziu, ei aveau un semn distinctiv, semnul Tau.

 

Un politist corupt vinde informatiile din interiorul anchetei atat calugarilor Sancti, cat si lui Kathryn. Kathryn si fiul ei Gabriel, fac parte din organizatia Ortus, si vor sa o apere pe Liz si sa descopere misterul.

Ortus sustinea ca este cea mai veche organizatie caritabila, formata prin dizolvarea unui ordin stravechi de calugari. Fusesera nevoiti sa se lepede de credinta lor dupa ce Biserica ii denuntase drept eretici.

 

La inceput erau doua triburi. Unul dintre ele era Iahveh(=Iehova) si erau oamenii care locuiau in adancul muntelui. Si care locuiesc si astazi – calugarii din Citadela.

Si celalalt trib care credea ca Sacramentul trebuie descoperit si eliberat, tribul Mala – si anume Ortus.

 

*

Samuel a fost intr-adevar crucea. El s-a prabusit si fata s-a inaltat in locul lui.

Sacramentul era Eva.

*

“Minciunile sunt ca buruienile. Poti sa le smulgi din pamant, sa le otravesti radacinile, sa le arzi pana nu mai ramane decat cenusa din ele – gasesc intotdeauna o cale de a se intoarce. ”

“Cei care isi iau viata aruncandu-se in gol sunt de obicei victime – oameni care nu mai pot face fata, care aleg calea mai usoara, cedand in fata mortii. ”

“Cunoasterea inseamna putere. ”

“Daca altii mor pentru ca tu sa traiesti, inseamna ca Dumnezeu te-a crutat cu un scop. ”

Comments

  1. Pingback: Cheia

  2. Pingback: Strada Fictiunii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *