Colonelul si pasarile

Colonelul si pasarile

dupa Hristo Boicev

Regia: Ingrid Bonta 

Distributia: Ruxandra Balasu, Ramona Olasz, Celina Nitu/Raluca Vermesan, Alexandra Gabriela Nita, George Barsan. 

Teatrul Coquette

 

Societatea e un joc cu reguli pe care doar nebunul le ignora. 

 

Sus in munti, un spital de psihiatrie uitat de lume, un medic cu diploma falsa si patru pacienti cu probleme. Un fost colonel  (George Barsan), o hoata  (Ruxandra Balasu) cu scurte tresariri de sinceritate, o tiganca  (Alexandra Gabriela Nita) care simte o nevoie acuta de dragoste si protectie si o calugarita ciudata (Celina Nitu/Raluca Vermesan).

Un pachet cu uniforme ONU se rataceste in curtea acestui spital si atat le trebuie pacientilor. Se imbraca in uniformele militare si se inroleaza in propria lor armata.

Doctorul aproba, sperand astfel intr-o terapie originala si revolutionara.

Colonelul incepe sa-si pregateasca subordonatele pentru cariera militara. Evolutia pacientilor este remarcabila: de la persoanele timorate care erau, lipsiti de incredere, inchisi in ei si cu un ritual zilnic foarte comod, acum au un scop, vorbesc clar si la obiect si se misca mult mai energic.

Doamna doctor (Ramona Olasz)  se considera o norocoasa: un experiment socio-psihologic se desfasoara chiar sub ochii ei. Observa atent fiecare miscare si isi noteaza intr-un caiet. Se gandeste ca, intr-o zi, sa dezvolte o forma asemanatoare de terapie si sa castige bani.

 

Intr-o seara, ascultand stirile militarii decid sa se alature trupelor ONU. Astfel ca, prin intermediul pasarilor calatoare trimit zeci, poate sute de mesaje catre Parlamentul European, iar intr-un final decid sa plece catre Strasbourg.

Serbia-Ungaria-Slovacia-Cehia-Germania-Franta-Strasbourg

De aici si titlul spectacolului Colonelul si pasarile. Pasarile simbolizeaza tot ce inseamna viata in acest colt uitat de lume, libertatea, visul fiecaruia de a se inalta si visul trupei militare de a realiza ceva, de a reusi.

 

Un spectacol interesant, bine montat si interpretat, cu subtile trimiteri la cetatenii de origine roma, la sistemul militar si chiar la cel politic.

In armata toata lumea fura. …. In armata toata lumea bea. 

Noi, romii, am fondat Roma. …. Noi am descoperit CD-rom-ul. 

 

Mi-au placut momentele in care doctorul este povestitor, iese din scena si aduce cate o explicatie atat de necesara. Si mi-a placut micuta hoata cu dubla ei personalitate.

 

Un spectacol care ne arata cat de mult conteaza sanatatea mintala si cat de important este in viata sa stai drept in picioare mergand mai departe, orice ar fi. Un spectacol despre societate, despre reguli, ordine, disciplina si motivatie.

 

Spectacolul Colonelul si pasarile este un fel de “M.A.S.H.” cu accente balcanice.

 

Tot la Teatrul Coquette, in regia Ingrid Bonta am mai vazut doua spectacole tare faine: Valsul hazardului si Mondeni-tati. De asemenea, in distributia acestor spectcole o regasim pe Ruxandra Balasu, o actrita minunata si talentata.

 

Comments

  1. Pingback: Colonelul si pasarile, de HristoDSCF5791 Boicev | Teatrul Coquette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *