Pinalti

penalti,penaltiuri = lovitura de pedeapsa dintr-un punct situat aproape de poarta, acordata la fotbal, handbal etc. in urma unei greseli comise in apropierea propriei porti de catre echipa aflata in aparare (cf. DEX)

 

Paul Robertson (Ovidiu Usvat) este un tanar arbitru englez. A venit la Piatra Neamt pentru un meci de fotbal extrem de important pentru calificarea in Liga Campionilor. El se trezeste mahmur in camera sa de hotel, in dimineata zilei in care urmeaza sa arbitreze acest meci important.

In camera de hotel, alaturi de Robertson este frumoasa traducatoare pusa la dispozitie de catre gazde….Elena (Daniela Tocari). Ea este singura care ii poate explica ceea ce s-a intamplat cu o seara inainte, unde ii sunt bagajele si unde sunt cazati colegii sai. Robertson nu isi mai aminteste nimic. 

Mai mult de atat, este pus intr-o situatie dificila: Elena ii cere un pinalti pentru Ceahlaul Piatra Neamt. Cum Robertson este o persoana onesta si responsabila, el este foarte greu de induplecat in acest sens. Va reusi Elena sa obtina un pinalti? Dar oare chiar asta isi doreste frumoasa traducatoare?

 

Finalul spectacolului este genial. In fotbal, in arbitraj, dar si in orice alt domeniu trebuie sa ai foarte mare grija la deciziile pe care le iei. Ele iti pot schimba viata, cariera, sufletul. 

 

Nu sunt pasionata de sport. Cu atat mai putin de fotbal. Imi place sa joc tenis, sa alerg, sa merg la o ora de dans, zumba sau kangoo jumps. Dar nu ma uit niciodata la TV la sport. Nu stiu mai nimic din ceea ce se intampla in lumea fotbalului. Despre penalti stiam doar ca este acea lovitura de la 11 metri.

Titlul spectacolului exprima in dulcele grai moldovenesc exact aceasta lovitura de la 11 metri. Si tocmai ce mi-a trecut prin cap o idee: ar fi fost tari simpatic acest articol scris pe moldovineste. Sau poati ar fi fost greu de citit si enervant, asadar ramani asa. Dar cine vrea, il poati citi in moldovineste. 

Regizorul Radu Popescu a ales extraordinar de bine distributia pentru acest spectacol. Doi actori talentati, tineri si frumosi. Pe langa talent, Ovidiu Usvat are fata de englez, iar Daniela Tocari interpreteaza rolul cu un accent moldovenesc perfect, aspect foarte important si haios in acest spectacol.

 

Pinalti – un spectacol frumos despre seductie si capcanele acesteia; despre mita, santaj, manipulare si teste in lumea dura in care traim. 

Despre Pinalti au mai scris Emil CalinescuAndrei CiobanuPaul Dutu.

 

Comments

  1. Emil Calinescu

    Eh, nu e chiar asa. Pinalti se numeste SI dupa numele primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan (Pinalti). A fost un scandal in 2000, scenariul piese, venit din Anglia, fiind adaptat pe acel scandal. Denumirea piesei nu provine doar de la 11M, ci si de la celebrul Pinalti.

    1. raluca uluiteanu

      🙂 Eh, citisem eu ceva .. dar cum este un lucru pe care nu il cunosc, prefer sa scriu aici doar ceea ce stiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *