Cristian Alexandru despre filmul “Down of the Planet of the Apes”

Determinare…Lupta crancena pentru supravietuire…Complot….Razboi.

Oamenii prin natura firii lor se simt superiori celorlalte vietuitoare ale Pamantului. Vremurile apuse cand totul era suficient pentru supravietuirea tuturor au apus. Lacomia, invidia, dorinta de a subjuga aproapele tau sunt ridicate la rang de principiu.

,,Familia….casa…,, celulele de baza ale oricarei societati sanatoase au decazut din sistemul de valori. Brutalitatea, violenta sunt noii piloni de baza pe care societatea le promoveaza si care stau la baza renasterii ca specie a oamenilor. Dialogul este considerat desuet, rabdarea si ratiunea prea costisitoare pentru a fi folosite.

Dimpotriva, in societatea primatelor valorile de baza ale societatii sunt respectate, ordinea ia locul anarhiei, onoarea este lucrul cel mai de pret…“Ape not kill ape…you are no ape”…Este cea mai mare umilinta, dezonoare sa fii alungat dintre semenii tai, sa fii renegat.

Ce se intampla cand armele iau locul ratiunii? Cand razboiul ia locul dialogului…? Ei bine, NIMENI nu are de castigat . Falsii invingatori castiga frica supusilor si prizonierilor, doar dorinta de marire putandu-i orbi sa vada asta. Cand din colbul ridicat de copitele cailor de lupta si de cartusele refugiate in izvorul vietii se ridica o mana care ajuta ranitii indiferent de tabara sa se ridice, gurile insetate sa isi liniteasca setea de libertate, mamele ai caror copii au pierit in razboi sa fie alinate, pentru un moment tornada de metal se opreste. Polul de interes vireaza brusc, apoi toata ura este concentrata spre noul intrus. Suntem obisnuiti sa ne temem de straini de mici. Sa primim circumspecti tot, orice cadou, orice bucurie. Daca ati avea  posibilitatea sa alegeti pentru cei din dreapta ati alege pentru ei ce considerati mai bun pentu dvs? Daca da uitati-va in oglinda…din nou …nu cred ca ati avea curajul. Suntem prin natie egocentrici, infatuati.

Daca putem schimba ceva? Poate ca da, poate ca nu…e insa in datoria NOASTRA, A TUTUROR, ca macar sa incercam.

Regia: Matt Reeves

Distributia: Andy Serkis, Gary Oldman, Jason Clarke, Keri Russell

Down of the Planet of the Apes este de astazi in cinematografe, filmul fiind distribuit de Odeon Cineplex.

 

Comments

  1. Pingback: Leapsa cinefila: filme parodii | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

  2. Pingback: Planeta maimutelor: Razboiul – Raluca Uluiteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *