– FITSibiu – Sanziana si Pepelea

Dupa ce am vazut Oidip si Mozart Steps la Teatrul National Radu Stanca, in ultima seara de festival am fost la Casa de Cultura a Sindicatelor, la spectacolul Sanziana si Pepelea al Teatrului National Cluj Napoca.

Regia: Alexandru Dabija 

Muzica: Ada Milea, Anca Hanu

Distributia:

Sanziana, Baba Catrina, Zana – Anca Hanu
Baba Rada, Zana Lacului – Miriam Cuibus
Baba Anghelica, Zana – Angelica Nicoara
Baba Marghioala, Zana – Irina Wintze
Tandala, Baba Gheorghita – Romina Merei
Baba Casandra, Zana – Adriana Bailescu
Pasarea maiastra, Baba Safta, Zana – Patricia Brad
Pepelea – Matei Rotaru
Zmeul, Baba Anica – Ionut Caras
Papura, Baba Domnica – Radu Largeanu
Codruta – Cristian Grosu
Pacala – Adrian Cucu
Lacusta – Catalin Herlo
Parlea – Dragos Pop
Popa Parodie – Cristian Rigman
Zorila, Paharnicul – Miron Maxim
Murgila, Statu-Palma-Barba-Cot, Stolnicul – Silvius Iorga
Cuviosul Mihnea Trompetistul – Mihnea Blidariu

 

Sanziana si Pepelea 

de Vasile Alecsandri

Fiica Imparatului Papura-Voda, Sanziana este rapita de un zmeu. Asa cum este posibil doar in basme, dupa multe peripetii, Pepelea – un baiat istet si sarac – o salveaza pe Sanziana.

 

Sanziana si Pepelea este un spectacol de basm. Un spectacol antrenant, jucaus, ingenios, stralucitor. O poveste fermecatoare despre iubire, o poveste care aprofundeaza folclorul romanesc: vrajitoare, blesteme si legatura acestora cu religia crestin-ortodoxa. Totodata, Sanziana si Pepelea lui Alecsandri este o satira politica, valabila pentru orice regim trecut sau actual.

Anca Hanu a adus in fata publicului o Sanziana inteligenta, energica si neinfricata. Este charismatica si talentata si tare imi doresc sa o revad pe scena pe aceasta actrita minunata.

Versurile comice si ironice ale Adei Milea si glasul Ancai Hanu raman in mintea spectatorului mult timp dupa ce s-a incheiat spectacolul.

 

Regizorul Alexandru Dabija afirma: „Alecsandri nu a introdus popa ca personaj, noi am folosit pana si rugaciunile de ploaie. Ne jucam. Din punctul acesta de vedere e foarte bine, pentru ca textul este extrem de liber. De-aicea vine poate dimensiunea lui shakespeariana, pentru ca este foarte liber in schema pe care o propune. Propune o schema pe care poti face multe lucruri. Si razi, si e mult folclor si multa Moldova prezenta, chiar si tipul de haz… care trece de la un comic grosolan la o melancolie foarte prezenta.“

Ce pot sa spun mai mult? Este un spectacol must-see, caci te transpune intr-o lume de basm fascinanta, din care te intorci in lumea reala cu ceva invataminte. Depinde de tine cum le vei aplica.

Comments

  1. Pingback: Sibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *