– FITSibiu si TNRS – 1.Oidip

Intre 6 si 15 iunie (2014) s-a desfasurat Festivalul International de Teatru Sibiu. Am fost foarte fericita ca am reusit sa ajung la Sibiu, din nou, chiar si doar in ultimele zile de festival. Este o atmosfera foarte faina si simti ca traiesti o poveste frumoasa. M-am plimbat prin tot orasul, prin imprejurimi, dar am si vazut cateva spectacole de teatru faine.

Primul spectacol vazut in cadrul FITS 2014 a fost Oidip, cel mai nou spectacol al Teatrului National “Radu Stanca” din Sibiu.

Regia: Silviu Purcarete.

Distributie: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Vacaru Lazar, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Cosulet, Ioan Paraschiv, Eduard Patrascu, Pali Vecsei, Emoke Boldizsar, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos.

Scenografia: Dragos Buhagiar;

Muzica: Vasile Sirli.

Cu siguranta cunoasteti tragedia antica greceasca, asa ca nu am sa va spun acum povestea lui Oidip. Dupa “Oedip Rege” si “Oedip la Colonos” de Sofocle, Silviu Purcarete a realizat scenariul acestui spectacol.

Constantin Chiriac este cunoscut mai intai ca Director al TNRS, ca Director al FITS si mai apoi ca actor. Nu neg faptul ca este un bun manager, insa pot spune cu tarie ca este un foarte bun actor. Eu mi-am dorit mult sa o vad pe Ofelia Popii pe scena Teatrului National “Radu Stanca”. Am vazut-o cu ceva timp in urma, pe scena Operei Nationale Bucuresti, intr-un spectacol invitat la FNT: “Breaking the waves” si am fost fascinata iremediabil. Talentata si ambitioasa, Ofelia Popii se daruieste publicului la fiecare spectacol.

Oidip este un spectacol care vrajeste, copleseste, emotioneaza. Transpune publicul in Grecia Antica, il readuce intr-o lume demult uitata si totusi atat de prezenta in fiecare din noi. Oidip este un spectacol gandit in detaliu, studiat si lucrat cu minutiozitate. Decorul si muzica sunt extrem de bine alese. Pare ca privesti pe un ecran destinului lui Oidip, dar incet muzica anilor ’60 te patrunde si te trezesti implicat in poveste. Nu pentru ca ar fi un spectacol interactiv, ci pentru ca nu ai cum sa nu vibrezi alaturi de Oidip, de Antigona, de oraseni. De asemenea, din acest spectacol nu lipsesc metaforele si simbolurile. Este un spectacol greu si trebuie apreciat efortul depus de intreaga echipa TNRS.

Oidip ne invata ce inseamna destinul. Pentru ca, orice am spune, avem un destin si orice ar face fiinta umana nu poate fenta destinul. Mai devreme sau mai tarziu, fiecare om se supune destinului sau. Oidip este un spectacol despre destin, despre nefericire, despre om si despre vina. Un spectacol care nu se uita usor, care te rascoleste si te doare.

 

Comments

  1. Pingback: - FITSibiu si TNRS – 2.Mozart Steps | Fa-te auzit!

  2. Pingback: - FITSibiu - Sanziana si Pepelea | Fa-te auzit!

  3. Pingback: Sibiu

  4. Pingback: Mesajul actorului Constantin Chiriac de Ziua Mondiala a Teatrului

  5. Pingback: Premiile Gopo 2016 - Fa-te auzit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *