Poker face

Ai jucat vreodata poker? Ai castigat sau ai pierdut? Ai blufat sau ai reusit sa descoperi adversarul care blufa?

Cand am jucat eu prima oara poker pe bani am castigat. Apoi am pierdut de fiecare data. Nu cred ca a fost vorba de norocul incepatorului. As vrea sa cred ca a fost vorba de acel .. poker face. Pentru ca in viata nu castiga cel care cunoaste si respecta regulile. In viata castiga cel care stie sa blufeze pentru a obtine ceea ce isi doreste, cel care stie sa mizeze totul pe cartea potrivita la momentul potrivit.

 

Poker face este cel mai nou spectacol al Teatrului Nottara.  Un spectacol despre viata, naivitate, ambitie si visuri.

Structurat pe doua planuri: timpul prezent si timpul trecut (amintirile) care se impletesc armonios si sensibil pe toata durata spectacolului, Poker face este o tragicomedie despre lumea nebuna in care traim si despre visurile pierdute ale fiecaruia dintre noi.

Jana (Victoria Cocias) este o femeie puternica. Isi creste singura fiica si reuseste sa faca bani frumosi din jocul de poker.  Participa la turnee mondiale de poker si duce o viata extrem de dura.  “E un monstru. Nu are deloc sentimente, e un cadavru ambulant.”, afirma Pavlina.

Pavlina (Cristiana Ionita), fiica Janei este naiva si sensibila. Crede in dragoste, in frumos, in bunatatea oamenilor si intr-un viitor stralucitor. Viktor (Costin Dogioiu) este prietenul Pavlinei, baiatul care vrea sa se ridice indiferent prin ce mijloace reuseste sa faca asta. Baiatul a aflat ca mama Pavlinei este o femeie extrem de bogata si vrea sa profite din plin de acest lucru. Doar ca Jana nu mai crede demult in Mos Craciun sau in oameni buni care vor sa schimbe ceva in bine pentru viitorul tarii lor, nu doar pentru ei insisi.

Frantisek (Ion Haiduc), tatal Janei este doar o amintire in acest spectacol. El a plecat sa lucreze in Nigeria pentru a oferi familiei un trai mai bun.  Ceea ce nu a stiut el niciodata este faptul ca dolareii din scrisorile sale nu ajungeau acasa la familie. Foarte interesant realizata aceasta transpunere a trecutului in prezent. S-au folosit ingredientele perfecte pentru a transmite emotie publicului: lumina, cadrul si tonalitatea vocii barbatului.

 

 

Teatrul Nottara

Poker face

de Petr Kolecko 

Traducerea: Mircea Dan Duta

Regia: Adela Bitica

Scenografia: Stefan Caragiu

Distributia: Victoria Cocias, Ion Haiduc, Cristiana Ionita, Costin Dogioiu

Poker face este o comedie amara, frumos pusa in scena si interpretata.

Premiera spectacolului a avut loc in prezenta autorului piesei, a traducatorului, a regizoarei si a doamnei director a Teatrului Nottara, Marinela Tepus.

Spectacolul este o coproductie Teatrul Nottara-UNATC.

Doi actori profesionisti si doi actori aflati la inceput de drum, impreuna cu o tanara regizoare revigoreaza parca scena Teatrului Nottara. Intreaga echipa da dovada de multa energie, prospetime, ambitie si daruire.  Spectacolul a inceput cu o lectura, pe aceeasi scena, in aceeasi formula, in cadrul proiectului “Spectacolul incepe cu o lectura” (decembrie 2013). A fost apreciat, s-a transformat intr-un spectacol adevarat si inca unul foarte reusit.

“Spectacolul Poker face este o radiografie sufleteasca a luptei pentru supravietuire in puscariile politice, in cariera, in relatii, in lume. In final, intrebarea cea mai importanta pe care o pune textul este daca ceea ce ajungem sa dam mai departe copiilor nostri sunt invataturi de viata sau sunt propriile noastre cicatrice, daca ne pregatim copiii pentru viata lor sau pentru a noastra.” afirma Adela Bitica, regizor.

 

Comments

  1. Pingback: Fest(in) pe Bulevard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *