Lone Survivor

Marcus Luttrell, ofiter in retragere, a scris un roman autobiografic intitulat “Lone survivor”. Romanul spune povestea dramatica a echipei sale din cadrul Navy SEAL, din timpul operatiunii “Red wings”. Misiunea este considerata cea mai mare pierdere din istoria operationala Navy SEAL.

Marcus Luttrell este singurul supravietuitor al acestei operatiuni din Nordul Afganistanului, din 28 iunie 2005. Ofiterul a fost decorat cu “Navy cross” (Crucea Marinei) pentru actiunile sale.

Filmul “Lone survivor”, in regia lui Peter Berg, are la baza romanul lui Marcus Luttrell.

2005, Afganistan

Patru soldati, membri ai trupelor speciale SEAL, pleaca intr-o misiune sub acoperire pentru a neutraliza un leader al-Qaeda.

Dar, Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) si echipa sa sunt prinsi intr-o ambuscada a talibanilor in muntii Afganistanului. Desi trec prin momente extrem de dificile, cei patru dau dovada de foarte multa putere. Impreuna. Team never quit.

Nu stiu de unde atata putere, atat curaj. Probabil intr-o situatie extrema gasesti in interiorul tau resursele necesare sa poti infrunta inamicul, sa supravietuiesti.

Un satean afgan Mohammad Gulab (Ali Suliman) il protejeaza pe Mark atunci cand talibanii vin sa-l execute. Se pare ca mai exista bunatate chiar si in mijlocul unui loc rau. Emotionant. Iar ochii copilului lui Mohammad sunt atat de mari si blanzi si dornici de cunoastere.

Mohammad respecta codul de onoare al Pashtunwali, cod care cere sa ajuti un individ si sa-l protejezi in fata dusmanului sau, cu orice pret.

O parte din Marcus a murit, a ramas in muntii Afganistanului alaturi de fratii sai. O alta parte din Marcus traieste datorita fratilor sai. Si oricat ar durea, orice s-ar intampla, viata este o lupta.

Taylor Kitsch interpreteaza rolul soldatului Michael Murphy;

Emile Hirsch interpreteaza rolul soldatului Danny Dietz;

Ben Foster in rolul lui Axe – Matthew Axelson;

Eric Bana in rolul comandantului Erik Kristensen.

Yousuf Azami in rolul comandantului taliban, Ahmad Shah;

Sammy Sheik in rolul lui Taraq, un taliban extrm de periculos, mana dreapta a lui Shah.

Supravietuitorul (“Lone survivor”) – o poveste cutremuratoare despre curaj, eroism si camaraderie… adevarata camaraderie. Distribuit de Ro Image 2000. Un film care iti aduce adevarul dureros din teatrele de operatii. Cu toate ca stiam povestea lor (pentru ca recunosc m-am documentat inainte, stiam ce urmeaza sa se intample si cum se termina totul) filmul este atat de bine realizat si a reusit sa ma tina captiva acolo in operatiune.

 

Sa va marturisesc ceva: am si eu caciula de afgan. 🙂

Comments

  1. Pingback: Ted 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *