Leii din Kandahar. O poveste de razboi despre Fortele Speciale

Leii din Kandaharde Rusty Bradley (maior) si Kevin Maurer (jurnalist) este un roman care m-a emotionat tare. Chiar au existat cateva pasaje pe care le-am citit cu lacrimi in ochi. Intr-un fel, stiu ce inseamna sa fii acolo. De fapt, stiu ce inseamna sa ai pe cineva acolo, ce inseamna sa astepti un telefon ori un mail de la cineva drag care se afla in acea zona de conflict. Stiu cat de greu este dorul si cat de ucigatoare poate sa fie grija.

Este dificil necunoscutul, este grea nesiguranta, oricat de puternic si independent esti tu, leul din Kandahar sau tu, cel/cea care ramai acasa si astepti… Romanul mi-a trezit cateva amintiri dulci-amarui, mi-a rascolit sufletul si m-a facut sa ma intreb din nou If tomorrow never comes….

Adelin Petrisor a scris in prefata acestei carti cateva randuri despre ofiterul Tiberius Petre, seful unei echipe de comando a Fortelor Speciale romanesti. Ofiterul Tiberius Petre a fost ucis in timp ce lua cu asalt o casa in care se aflau mai multi lideri ai talibanilor. El a fost primul militar roman ucis intr-un schimb de focuri, dupa 1945. Adelin Petrisor isi exprima totodata regretul ca nu a avut sansa sa colaboreze cu acesta la o carte despre experienta de pe front.

 

Povestea lui Rusty Bradley despre Leii din Kandahar prezinta foarte in amanunt Operatiunea Medusa, cea mai mare ofensiva desfasurata de NATO, 2-17 septembrie 2006.

Scopul operatiunii: distrugerea miilor de insurgenti care se grupasera in Panjwayi, inima talibanilor din afara Kandaharului. Dar un atac frontal era de neconceput, asadar localitatea trebuia incercuita. Zona era delimitata de raurile Arghandab si Dori care strabat provincia de la nord-est spre sud-vest si era strabatuta de santuri cu sisteme pentru irigatii, adaposturi pentru uscat struguri, ca niste buncare, dar si plantatii dense de vita-de-vie si marijuana. In timpul razboiului de 10 ani, sovieticii nu au reusit niciodata sa cucereasca regiunea.

Disciplina, competenta si increderea sunt cele mai importante aspecte intr-o operatiune militara. In plus, sa lucrezi alaturi de, cu si prin populatia locala si fortele indigene este calea catre succes.

Dupa cateva zile cumplite, operatiunea a avut succes. Varful Sperwan Ghar a fost cucerit, iar steagurile Canadei, Afganistanului si al Statelor Unite ale Americii au fost infipte cu mandrie, in acelasi timp.

 

Iata un fragment care m-a coplesit:

” Telefonul negru prin satelit era fierbinte cand l-am dus la ureche. Vocea familiara a sotiei mele intrerupse tonul distant, enervant al apelului. Dupa un salut si o scurta informare despre toti cei de acasa, mi l-a dat pe fiul meu la telefon.

– Tati, ce mai faci?

– Alerg dupa oamenii rai, spusei eu.

– Ai grija. Tati, am avut un vis. Se facea ca oamenii rai trageau in tine din tufisuri. Voiau sa te raneasca.

– Ei bine, scumpule, si ce vrei sa fac eu? am intrebat cu o voce in care pusesem toata caldura si dragostea din lume.

– Sa tragi in tufisuri, tati. Acolo se ascund ei. Sa tragi in tufisuri.Trage peste tot. ”

Am mai citit cateva pagini si…

” Dave trase spre cladire si spre sirul de copaci cu mitraliera sa de calibru .50, delimitand locul pentru pilot. Apache-ul se napusti chiar deasupra noastra. Rachetel si tunul de 30 mm pusera la pamant copacii si spulberara cladirea.

Abia atunci mi-am amintit vocea subtire si clara a copilului care-mi spunea Trage in tufisuri, tati, trage in tufisuri. Mi s-a facut pielea ca de gaina.”

Si mie mi s-a facut pielea de gaina. Este de nedescris ceea ce poate sa simta, in sufletul lui, cel de acasa, care asteapta ca cel drag sa se intoarca cu bine….

 

Mi-a placut mult “Leii din Kandahar”. Un roman impresionant, dinamic care emana multa putere si emotie, curaj si fragilitate. Leii din Kandahar. O poveste de razboi despre Fortele Speciale, o poveste despre devotament si camaraderie si un roman care merita citit, trait si inteles.

 

Leii din Kandahar

de Rusty Bradley si Kevin Maurer

Editura Corint, 2013

 

Maiorul Rusty Bradley a fost ranit in timpul bataliei de la Sperwan Ghar, aflat la comanda echipei A a Fortelor Speciale, in cel de-al treilea tur al sau combativ ca lider de echipa a Fortelor Speciale. S-a nascut in Carolina de Nord, a absolvit Mars Hill College si s-a inrolat in armata in 1993, servind ca infanterist timp de sase ani, inainte de a absolvi Officer Candidate School in 1999.

Kevin Maurer a fost incorporat de mai bine de 12 ori ca reporter pe langa Fortele Speciale ale Statelor Unite si pe langa Divizia 82 Aeropurtate din Afganistan si Irak, in ultimii ani.

 

Ai dreptul sa lupti murdar pentru orice lucru pentru care merita sa lupti. (Anonim)

Comments

    1. Raluca

      Intr-adevar, este o poveste lacrimogena. Si totusi, este o altfel de poveste. Povestea lui Rusty m-a emotionat mai mult decat povestea leului martir. Probabil sunt eu inca prinsa in povestea lui Rusty…empatizez mai mult…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *